Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników. Oprócz właściwej pielęgnacji
bardzo istotna jest nasza dieta. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dopasowanie do
zaburzeń i niedoborów w organizmie. Należy pamiętać, że dla każdej osoby może oznaczać to
nieco inne zasady. Dla przykładu osoby cierpiące na SIBO surówki, sałatki, generalnie dużo
surowych warzyw i owoców, nie będą najlepszymi produktami w diecie (co nie równa się
całkowitemu odstawieniu warzyw i owoców). Innym przykładem są osóby z nietolerancją
histaminy dla których kiszona kapusta, kiszone ogórki czy szpinak będą problematyczne (co
nie oznacza, że trzeba z nich rezygnować całkowicie). Gdy chcemy wprowadzić pozytywne
zmiany w naszej diecie należy zacząć od sprawdzenia niedoborów w w organiźmie i zadbać o
odpowiedni poziom:
• cynku (fosfataza alkaliczna – wynik najlepiej powyżej 70 ng/dl),
• selenu (najlepiej selen erytrocytarny – wynik według norm),
• magnezu (najlepiej magnez erytrocytarny – wynik według norm),
• miedzi (ceruloplazmina),
• witamin z grupy B oraz homocysteiny,
• witamin: A, C, E,
• witaminy D3(25-OH-D3– wynik najlepiej powyżej 45 ng/ml).
Zdrowe żywienie dla równowagi skóry to niewątpliwie kwestia indywidualna, ale istnieją
zasady, którymi warto jest się kierować w codziennej diecie.
Pij około 2 litrów płynów dziennie, głównie pod postacią czystej, niegazowanej wody,
jak również naparów ziołowych (szałwia lekarska, melisa, rumianek, pokrzywa).
Dobrze sprawdzi się zielona herbata sencha, matcha (zawiera zdecydowanie więcej
antyoksydantów niż zwykła zielona herbata).
Wybieraj produkty, które nie mają składu.
Poza samym wyborem produktu ważny jest sposób jego przyrządzania. Unikaj
produktów przepieczonych, przesmażonych, z brązową skórką. Nie ma znaczenia, czy
to mięso, warzywa czy ryba.
Faworyzuj gotowanie, gotowanie na parze, w wolnowarze, pieczenie w piekarniku.
Zrezygnuj z wieprzowiny, ogranicz czerwone mięso do 500 g tygodniowo (wliczamy
śniadania i obiady). Wprowadź różnorodność, nie jadaj jedynie drobiu (indyk nie jest
lepszy od kurczaka), śmiało wybieraj podroby.
Zrównoważ spożycie białka zwierzęcego i roślinnego (1 : 1).
Zrównoważ spożycie kwasów tłuszczowych omega-6/omega-3 (4 : 1).
Zrezygnuj z wędzonych, przetworzonych wędlin sklepowych (można piec mięsa
ekologiczne – na przykład szynkę w formie pieczeni.
Zwiększ ilość spożywanych ryb, szczególnie morskich, z dobrego źródła,
ekologicznych oraz z certyfikatem FSC, MSC (zrównoważony połów): 2–3 razy w
tygodniu. Gotuj je na parze, piecz w niskich temperaturach w piekarniku.
Spożywaj zdrowe tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe: oliwę z oliwek (1
łyżka dziennie) oraz wymiennie olej z czarnej porzeczki / wiesiołka / ogórecznika /
ekologiczny nierafinowany tłoczony na zimno (również 1 łyżka dziennie). Godne
uwagi są również oleje z czarnuszki, ostropestu i pestek dyni.
Unikaj nadmiaru produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe np.
margaryny, a także ciast i produktów pieczonych na ich bazie (uwaga na nadmiar
oleju kokosowego i palmowego).
Unikaj produktów z tłuszczami trans: fast foodów, słodyczy, pizzy, frytek, , ciastek,
paluszków i tak dalej.
Zrezygnuj z mleka krowiego. W wielu przypadkach, szczególnie przy skórze
trądzikowej sprawdza się całkowite wykluczenie nabiału przez pierwsze miesiące
terapii.
Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym. Zamiast mąki białej pszennej używaj mąki
pełnoziarnistą żytnią z pełnego przemiału (typ 2000). Jeśli to możliwe, wybieraj mąki
ekologiczne.
Zwiększ spożycie warzyw i owoców, szczególnie warzyw gotowanych na parze,
orzechów włoskich, pestek dyni, migdałów.
Wybieraj owoce o intensywnych kolorach (jagoda, borówka, malina, aronia,
porzeczka), są bogate w antyoksydanty i polifenole.
Wyklucz cukier syropy glukozowo-fruktozowe, cukier ukryty w płatkach, musli,
sosach, keczupach. Pamiętaj,że cukier brązowy, kokosowy i daktylowy, syrop
klonowy czy syrop daktylowy to wciąż cukier.
Zmniejsz ilość soli.
Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dodatek dobrej jakości białka i
tłuszczu, na przykład oliwy czy oleju, powoduje obniżenie ładunku glikemicznego
posiłku.
Wybieraj produkty sprzyjające mikrobiocie jelitowej – warzywa, kiszoną kapustę,
kiszone buraki i kiszone ogórki (jeśli są dobrze przyswajalne) – oraz warzywa
wspierające detoksykację wątroby, metabolizm hormonów: gotowane na parze:
brokuł, kalafior, brukselka, kapusta (temperatura 50–80°C).
Nie żałuj czosnku i cebuli ponieważ mają działanie przeciwzapalne.
Zaprzyjaźnij się z kurkumą (świeżą lub w proszku, z certyfikatem bio!). Dodatek
pieprzu i oleju ekologicznego tłoczonego na zimno wspomaga jej wchłanianie.
Bardzo ważne jest również aby posiłki spożywać w spokoju. Podczas jedzenia
wyeliminuj rozpraszacze typu telewizor czy aktywność przez telefon.
mgr kosmetologii Karolina Kępa